Veel scholieren worstelen met het beheren van hun geld. De overvloed aan betaalmethodes – van Tikkies en contactloos betalen tot achteraf betalen – maakt het lastig om overzicht te houden. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Nibud en ABN AMRO onder bijna 1.600 middelbare scholieren.
Jongeren checken vaker hun banksaldo dan vijf jaar geleden: 66 procent doet dit wekelijks. Toch weten ze niet altijd precies hoe ze ervoor staan. Uitstaande betaalverzoeken, nog te betalen rekeningen en terug te ontvangen bedragen kunnen een vertekend beeld geven. “Scholieren kunnen hierdoor denken dat ze meer of minder te besteden hebben dan daadwerkelijk het geval is,” waarschuwt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart.
Achteloos omgaan met geld
Een opvallende bevinding is dat veel jongeren zich niet bewust zijn van hun uitgaven. Vooral kleine bedragen voor snacks en drankjes tikken ongemerkt aan. “Soms zie ik hoeveel ik bij de supermarkt uitgeef en dan denk ik: oeh, misschien moet ik daarop letten,” zegt een 17-jarige havo-leerlinge.
Daarnaast maken jongeren steeds vaker gebruik van ‘Buy Now, Pay Later’ (BNPL), waarmee ze aankopen kunnen doen zonder direct te betalen. Hoewel dit officieel pas vanaf 18 jaar mag, ontbreekt vaak een leeftijdscheck. Bijna een kwart van de scholieren die BNPL gebruikt, heeft weleens een rekening te laat betaald.
Betaalverzoekjes stapelen zich op
Tikkies zijn razend populair: driekwart van de jongeren stuurt gemiddeld twintig betaalverzoekjes per maand. Maar niet alle verzoeken worden betaald en veel scholieren hebben moeite met het bijhouden ervan. Dit kan tot financiële verrassingen leiden.
Leren omgaan met geld blijft belangrijk
Meer dan de helft van de ondervraagden komt weleens geld tekort. In zulke gevallen vragen jongeren vaker extra geld aan hun ouders of laten ze vrienden voorschieten. Tegelijkertijd krijgen minder scholieren zakgeld en kleedgeld dan voorheen. Het Nibud adviseert ouders om hun kinderen juist wél een vast budget te geven. “Op is op,” zegt Vliegenthart. “Dat principe helpt jongeren om bewuste keuzes te maken en goed met geld om te gaan.”
Hulp nodig?
Bij Grip op de Knip Katwijk zetten we ons in om jongeren financieel weerbaarder te maken. Wil jij beter leren omgaan met je geld? Neem contact met ons op voor tips en begeleiding!